2008. január 13., vasárnap

A SZERETET



Ha szeretsz, akkor nem vagy unalmas! – hallottam a közelmúltban, és arra gondoltam, milyen más lenne a világ, ha több lenne benne a szeretet! Akkor nem ilyen kopott, szürke, félelmet gerjesztő – színes, izgalmas világ lenne az, mintegy rózsaszín szemüvegen keresztül nézve. Csak épp ez lenne a valóság. Nem félnénk a jövőtől, mert a szeretetben biztonság van. Nem unnánk meg a társunkat, feleségeinket vagy férjeinket, sem barátainkat, mert minden nap izgalommal ébrednénk: mintha csak a karácsony közeledne. Hiszen a szeretet mindig ad. Mennyivel emberibb életet élhetnénk egy szeretet-világban! 
A napokban olvastam egy érdekes cikket: Amerikában egy nagy, 3000 ápolót foglalkoztató intézmény felkérte a Gallup Intézetet, hogy megfelelő szakemberek kiválasztását megkönnyítendő, találjon választ: mitől kiváló egy ápolónő? A vizsgálathoz tartozott, hogy ugyanazon betegnek két nővér adjon be injekciót: egy kiváló és egy átlagos. A módszer és az eszközök ugyanazok voltak, ennek ellenére a pácienseknek csak a kiváló ápolónő által beadott injekció nem fájt. A vizsgálódás eredménye meglepő: az átlagos szakember szakmailag megfelelően, ám kívülállóként, míg a kiváló szakember empátiával szúrta meg a pácienst, mintegy együtt szenvedve, együtt érezve vele, és ez szinte kioltotta a fájdalmat, de legalábbis nagymértékben enyhítette! Lám, mire képes a szeretet!

És Isten, aki MAGA a SZERETET (Ő nem szeret, hanem a belső lényege a szeretet!) így szeret minket, embereket             :      1Kor 13,1-13
Még egy mindent felülmúló utat mutatok nektek. Ha embereknek vagy angyaloknak nyelvén szólok is, de szeretetem nincs, zengő érccé vagy pengő cimbalommá lettem.

S ha bennem van a prófétálás [ajándéka] s a titkokat ismerem mind, úgyhogy teljes ismeretem van és ha teljes a hitem úgyhogy hegyeket mozdíthatok el, de szeretetem nincs, semmi vagyok.

És ha felétetem minden vagyonomat, s ha odaadom testemet, hogy megégessenek, szeretetem azonban nincs, nincs hasznom belőle.

A szeretet hosszan tűr, jóságos a szeretet, nem irigykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fújja fel magát,

nem illetlenkedik, nem keresi a magáét, nem keseredik el, nem rója fel a gonoszt,                                                
 nem örül az igazságtalanságnak, de együtt örül az igazsággal,

mindent elfedez, mindent hisz, mindent remél, mindenben állhatatos.

A szeretet soha alább nem hagy. A prófétálások elvesztik hatásukat, a nyelvek megszűnnek, az ismeret hatását veszti,

hiszen csak egy részt ismerünk, csak részleges a prófétálásunk.

Mikor pedig eljön a teljes, a részleges feleslegessé válik.  Mikor kiskorú voltam, úgy beszéltem, mint kiskorú, olyan törekvéseim voltak mint egy kiskorúnak, úgy számítottam mint egy kiskorú. De amikor férfivá lettem, félretettem a kiskorúság dolgait.

Most ugyanis tükrön át, képes beszédben látunk, akkor színről-színre. Most részt (töredékesen) ismerek, akkor úgy ismerek rá a dolgokra, mint ahogy én rám ismert az [Isten.]  így hát megmarad a hit, remény, szeretet, ez a három, közülük azonban legnagyobb a szeretet.  

2008. január 1., kedd

BUÉK



Az évzáró - évnyitó nagyon jól sikerült. Mármint a szilveszter. Csakhát mi (Tibivel, a férjemmel) olyan "hagyományos", bulizós szilvesztert nem tartunk már hosszú évek óta, egészen pontosan a megtérésünk óta. És őszinte leszek: egyáltalán nem is hiányzik! 

Fantasztikus volt most is, hogy az óév utolsó napját az Úrral tölthettük. Ima és Úrvacsora zárta az Óévet és nyitotta az Újat. És újra csak elgondolkoztam azon, milyen érzékelhetően nagy a különbség a két világ között: az Isten nélkül élő, sötétségben veszteglő és Isten országa között. És nagyon hálás vagyok Jézusnak, hogy eljött értünk, emberekért, lehajolt hozzánk, és felemelt - hogy Vele éljünk! És ettől olyan más lesz minden! Ráadásul ezért nem kell nagy teljesítményt felmutatni vagy megerőltető  gyakorlatokat végezni: csupán elfogadni az Ő váltságáldozatát, hinni a kiontott vérben ott a kereszten, hogy lemosta minden bűnünket - és máris szabad az út, szabadon szárnyalhatunk a fény felé. Milyen csodálatosak is Isten gondolatai. És milyen nagy az Ő szeretete...!